Sobota, 07 Wrzesień 2024 r. , Reginy, Marka, Melchiora
Dobre źródła antyoksydantów
3
Układ odpornościowy wymaga odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Należy
zadbać o składniki odżywcze, zwane przeciwutleniaczami. Trzema głównymi
witaminami antyoksydacyjnymi są beta-karoten, witamina C i E.
Źródła antyoksydantów:
Źródła antyoksydantów:
Znajdziemy je w kolorowych warzywach i owocach, zwłaszcza tych
fioletowych, niebieskich, czerwonych, pomarańczowych i żółtych. Dobrym
źródłem beta-karotenu i innych karotenoidów jest: morele, szparagi,
brokuły, kantalupa, marchew, kukurydza, zielona papryka, jarmuż, mango,
rzepa, kapusta itd. Z kolei dużą ilość witaminy C zawierają m. in.
jagody, brokuły, brukselka, kalafior, grejpfrut, kiwi, mango,
nektarynki, słodkie ziemniaki i mandarynki. W witaminę E bogate są
brokuły (gotowane), awokado, boćwina, musztarda, zielona rzepa, mango,
orzechy, papaja, dynia, czerwona papryka, szpinak (gotowany) i nasiona
słonecznika. Dobrym źródłem antyoksydantów są również: suszone śliwki,
jabłka, rodzynki, śliwki, czerwone winogrona, kiełki lucerny, cebule,
bakłażany, fasolki.
Dieta czy suplementy?
Dieta czy suplementy?
Dieta może składać się z wielu różnych składników odżywczych, które
współgrają ze sobą. Jeśli nie możemy dostarczyć odpowiedniej ilości
warzyw i owoców, warto rozważyć branie multiwitaminy z minerałami. Warto
jednak wcześniej skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem. Należy
przede wszystkim wybierać produkty, które są pełne zdrowych składników
odżywczych. Dobrym przykładem mogą być jagody ze zdrowymi
przeciwutleniaczami, łosoś, zawierający kwasy tłuszczowe omega-3,
fasola, dostarczająca błonnik i mleko, jedno z najlepszych źródeł
wapnia.
Pewnie każdy zgodzi się z tym, że chodzenie do lekarza nie jest przyjemnością. Jednak w naszym życiu na pewno pojawią się takie sytuacje, w których nie będzie innego wyjścia i trzeba będzie wybrać się do lekarza. Dla kobiet pewnie najtrudniejsze będą te wizyty jakie będą związane...
Kukurydza to święta roślina Majów, Azteków i wcześniejszych plemion Indiańskich Ameryki Południowej i Środkowej. Kiedyś wierzono, że ludziom podarował ją sam Bóg, dlatego przepraszano kukurydzę za zadawany jej ból. Do Europy kukurydzę sprowadził Krzysztof Kolumb. Ziarno to jest...
Gluten jest białkiem powszechnie występującym w pszenicy, jęczmieniu i żywcu. Dla niektórych osób gluten może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak ból brzucha, wzdęcia, biegunka czy uczucie zmęczenia. Dlatego też coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie glutenu z diety....