Sobota, 07 Wrzesień 2024 r. ,   Reginy, Marka, Melchiora

Dobre źródła antyoksydantów

   3
Układ odpornościowy wymaga odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Należy zadbać o składniki odżywcze, zwane przeciwutleniaczami. Trzema głównymi witaminami antyoksydacyjnymi są beta-karoten, witamina C i E.

Źródła antyoksydantów:

Znajdziemy je w kolorowych warzywach i owocach, zwłaszcza tych fioletowych, niebieskich, czerwonych, pomarańczowych i żółtych. Dobrym źródłem beta-karotenu i innych karotenoidów jest: morele, szparagi, brokuły, kantalupa, marchew, kukurydza, zielona papryka, jarmuż, mango, rzepa, kapusta itd. Z kolei dużą ilość witaminy C zawierają m. in. jagody, brokuły, brukselka, kalafior, grejpfrut, kiwi, mango, nektarynki, słodkie ziemniaki i mandarynki. W witaminę E bogate są brokuły (gotowane), awokado, boćwina, musztarda, zielona rzepa, mango, orzechy, papaja, dynia, czerwona papryka, szpinak (gotowany) i nasiona słonecznika. Dobrym źródłem antyoksydantów są również: suszone śliwki, jabłka, rodzynki, śliwki, czerwone winogrona, kiełki lucerny, cebule, bakłażany, fasolki.

Dieta czy suplementy?

Dieta może składać się z wielu różnych składników odżywczych, które współgrają ze sobą. Jeśli nie możemy dostarczyć odpowiedniej ilości warzyw i owoców, warto rozważyć branie multiwitaminy z minerałami. Warto jednak wcześniej skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem. Należy przede wszystkim wybierać produkty, które są pełne zdrowych składników odżywczych. Dobrym przykładem mogą być jagody ze zdrowymi przeciwutleniaczami, łosoś, zawierający kwasy tłuszczowe omega-3, fasola, dostarczająca błonnik i mleko, jedno z najlepszych źródeł wapnia.


Pewnie każdy zgodzi się z tym, że chodzenie do lekarza nie jest przyjemnością. Jednak w naszym życiu na pewno pojawią się takie sytuacje, w których nie będzie innego wyjścia i trzeba będzie wybrać się do lekarza. Dla kobiet pewnie najtrudniejsze będą te wizyty jakie będą związane...
Kukurydza to święta roślina Majów, Azteków i wcześniejszych plemion Indiańskich Ameryki Południowej i Środkowej. Kiedyś wierzono, że ludziom podarował ją sam Bóg, dlatego przepraszano kukurydzę za zadawany jej ból. Do Europy kukurydzę sprowadził Krzysztof Kolumb. Ziarno to jest...
Gluten jest białkiem powszechnie występującym w pszenicy, jęczmieniu i żywcu. Dla niektórych osób gluten może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak ból brzucha, wzdęcia, biegunka czy uczucie zmęczenia. Dlatego też coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie glutenu z diety....

Oficjalne źródło z największą bazą koszy na śmieci do kuchni i nie tylko.

Imprezy to doskonała okazja do spotkania się z przyjaciółmi i rodziną, a jednym z najważniejszych elementów takiego wydarzenia jest jedzenie....
Kukurydza to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, które można wykorzystać w różnorodnych daniach. Jednym z najpopularniejszych wariantów...
Kukurydza, znana również jako kukurydza, to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Nie tylko jest smaczna i sycąca, ale również bardzo...